placeholder

INFO.

Jag antar att fotografering ligger i blodet. Min farfar drev länge en fotoaffär i Eksjö och min far har alltid haft ett intresse för fotografering, både på marknivå och från luften. Jag fick tidigt en egen kamera och när digitalkameror blev vanligare tändes verkligen intresset för att dokumentera och skapa intressanta bilder. I tonåren sparade jag ihop till en systemkamera och använde den ganska flitigt, men det var inte förrän jag var i 25-årsåldern och köpte mitt första 50 mm 1.8 objektiv som intresset för porträttfotografering tändes ordentligt. Sedan dess har jag funnit det mycket givande och stimulerande att försöka skapa minnen och visuell konst genom att fånga månniskor i porträtt. Just bröllopsfotografering är så klart extra speciellt eftersom det är en så betydelsefull dag i brudparets liv. Man är uppklädd och nervös inför vigseln och löftena, men samtidigt spänd på vad resten av livet har att bjuda på. Bröllopsdagen är en av de största och mest minnesvärda dagarna i livet och därför känns det alltid väldigt ärofyllt att som fotograf få arbeta tillsammans med ett brudpar och försöka locka fram det allra bästa ur dem och skapa minnen för livet!
På denna sida finns prisidéer samt tankar och förhållningsregler angående hur jag ser på bröllopsfotografering. Jag fotograferar i första hand i befintligt ljus, med kort skärpedjup (!) och med två kamerahus, samt med personlighet, professionalism och stor omsorg om detaljer.

Till sist, vad roligt att ni besöker min sida och därmed kanske funderar på att anlita mig som fotograf till ert bröllop, eller har ni kanske redan bestämt er. Oavsett vilket känns det väldigt roligt att ha fått det förtroendet. Om ni gillar mina bilder och är intresserade av en fotografering - tveka inte att höra av er via telefon eller e-post!

Erik Ljunggren
Eksjö, augusti 2018
(foto på fotografen: Lisa Ljunggren, lisaljunggren.com)

FOTO-paket


  OBS: Alla priser är inklusive moms och gäller för 2022-2023.


 • PAKET#1 – Porträtt och vigsel
  I paketet ingår planering/konsultation, provfotografering, porträttfotografering i två timmar samt under och i anslutning till vigseln.
  PRIS: 15 900 kr. Antal bilder (exkl provfotograferingen): ca 150.


 • PAKET#2 – Förlängd fotografering
  I paketet ingår planering/konsultation, provfotografering, porträttfotografering i två timmar, fotografering under och i anslutning till vigseln samt ytterligare två timmar, som kan förläggas antingen till förberedelser eller middag. Välj själv!
  PRIS: 19 900 kr. Antal bilder (exkl provfotograferingen): ca 250.


 • Vid fotografering utanför Eksjö kommun debiteras dessutom 30 kr/mil eller resebiljettkostnad.


Tillval

Utskrifter, album och förstoringar


Jag erbjuder inget av ovanstående som standard i något paket, utan levererar endast digitala bilder, i full respektive skärmanpassad upplösning. Den tidigare med grundskärpa, men inte förberett för utskrift, och den senare skärpt för skärmvisning och med min vattenstämpel i hörnet.
För att ni ska kunna njuta av bilderna på bästa sätt rekommenderar jag verkligen att ni skriver ut bilderna i fysiskt format och då finns det ju flera olika alternativ. En storformatsbild på canvasväv blir maffig och ni kan njuta av bilden i sin fulla upplösning och krispighet. Ett fotoalbum är ett minne för livet och ett mycket trevligt och lättillgängligt sätt att själv kunna njuta av alla bröllopsbilder, samt för att kunna visa för nära och kära. Möjligheten finns så klart att göra ett större album till brudparet och sedan mindre kopior av det till anhöriga som också önskar fysiska bilder.


Både fotoalbum, fotoutskrifter och storformatsbilder kan erbjudas och diskuteras utifrån era specifika önskemål. Jag är mer än villig att hjälpa till och designa detta. Det är väldigt roligt, men kan kräva en hel del arbete att göra ett gediget bröllopsalbum. Vissa tryckerier har webtjänster där vi enkelt kan designa ett album tillsammans via webben. Möjligheterna är oändliga!

Sagt om foto.esra.nu

Vi är så nöjda och glada! Allt kändes tryggt och tydligt under planeringen inför bröllopet, och ett särskilt tack för din tillgänglighet och ditt trygga bemötande i en så osäker coronapandemitid. Vi hade så roligt under all fotografering både inför och på själva bröllopsdagen och är supernöjda med bilderna! Vårt varmaste tack!
- Klara & Daniel, 2021

Vår dag blev verkligen den bästa och det härliga är att Erik verkligen lyckades fånga känslorna på bild. Han pressade aldrig fram något konstlat i fotona utan lät det ta tid så att vi slappnade av och bara tänkte på varandra i stunden. Vi är mycket nöjda med resultatet och kan varmt rekommendera Erik!
- Karin & Albin, 2019

Vi är jättenöjda! Trevlig, engagerad och duktig fotograf, behjälplig med allt som vi funderade över och där resultatet blev superfina bilder som verkligen fångade våra personligheter!
- Anna & Daniel, 2019

Vi är mer än nöjda!! Det fanns en viss nervositet innan att stå inför fotograf då vi inte har nån särskild erfarenhet av det, MEN det var så roligt och avslappnat! En sån rolig upplevelse! Stort tack för att du förevigade vår stora dag i så fina bilder!
- Johanna & Fredrik, 2019

Vi är väldigt tacksamma för alla de fina bilderna. Vi fick så mycket mer än vad vi från början förväntat oss, i allt från tid och engagemang till antalet bilder. Det enda vi upplever som negativt var att vi själva inte hade tänkt igenom vissa saker så väl, som till exempel fotograferingen med släkt och familj och att Anna-Karin glömde ta av sig sin kofta emellanåt. Vi hade också många olika platser som vi ville ta kort på, i efterhand känner vi att det antagligen hade varit lugnare att välja bort någon. Stort tack från oss!
- Anna-Karin & Aron, 2018

Grymt! Vad härligt det är att se de fullupplösta bilderna, de är verkligen galet skarpa. Vi är så nöjda! Inga oklarheter. Nu blev det bara femmor i enkäten, vilket inte är för att jag inte har läst igenom frågorna, utan för att jag inte kommer på någon enskild sak som jag inte är helt nöjd med.
- Filip Tammergård, 2018

Förutom den enstaka kommentaren ovan så har vi varit OTROLIGT nöjda med dig Erik! Du gjorde det lätt o smidigt med fantastiskt bemötande, och barnen älskade dig! Och ärligt talat fantastiska bilder – vi kunde inte varit nöjdare! TACK!! :)
- Annette Mika, 2018

Vi är jättenöjda med ditt arbete, både med fotograferingen under dagen och bildresultatet! Du var lyhörd inför våra önskemål och gav oss många bra tips och råd inför och under dagen. Vi kan varmt rekommendera ESRA till alla som vill ha en engagerad och hjälpsam fotograf!
- Hanna & Jacob Bosenius, 2018

Vi var oerhört nöjda med dig som fotograf på vår stora dag! Du lyssnade in våra tankar och kom med många bra egna idéer under fotograferingen. Vi kände oss väldigt väl bemötta och trygga under hela dagen. Imponerade över att vi fick de redigerade bilderna redan en vecka efter bröllopet. Du är en fantastiskt duktig fotograf, proffsig och har öga för snygga kompositioner. Dig rekommenderar vi lätt till andra!
- Hanna & Jakob, 2018

Jätteroligt att jobba tillsammans med dig! Du är duktig, trevlig, välbemötande och lätt att arbeta med. Jag hade önskat lite fler bilder från själva vigseln men allt som allt är vi jättenöjda och det kändes tryggt att ge detta stora ansvar till dig! Du hjälpte oss i hur vi skulle tänka och stå, vilket var till stor hjälp och bilderna blev jättefina och varierade. Tusen tack igen!
- Karin Havskog, 2018

Härligt att se att du brinner för det du gör - tex när du springer in i en nyregnad kärr-hage där en ilsken bagge brukar vakta för att få bilder på oss ovanpå en otillgänglig bro. Ni har varit helt fantastiska, lugna, tydliga och hjälpsamma trots regn och stress! Ingen hade kunnat göra ett bättre jobb. Ni förevigade vår dag på ett makalöst sätt, tack vare er glömmer vi inte en enda detalj.. Närhelst du behöver en rekommendation så ställer vi upp! Leveranstiden är värd minst betyg 200! :) Backstagekontot är väldigt smidigt.
- Emmie & Christoffer, 2017

Vi är sammanfattningsvis väldigt nöjda över din insats! Vi tycker att resultatet blev väldigt lyckat och vi uppskattar framförallt den provfotografering som vi blev erbjudna innan bröllopet. Ett plus i kanten att bilderna levererades så snabbt efter bröllopet. Nu ser vi fram emot att få framkalla dem!
- Malin & Rasmus, 2017

Erik fick oss att känna oss bekväma i en något udda situation. Vi fick vara med och styra väldigt mycket själva. Arbetet och engagemanget från Erik har varit beundransvärt. Vi kan rekommendera ESRA till alla vi möter :)
- Sophie & Niklas, 2017

Jag är helnöjd med arbetet och resultatet. Känns väldigt proffsigt och förtroendeingivande. Jag rekommenderar verkligen er för andra. Stort tack!
- Alfred Ax, 2016

Erik är en oerhört skicklig fotograf med öga för detaljer och fantastisk förmåga att hitta intressanta kompositioner. Och han levererade de färdiga bilderna på mindre än en vecka! Det blir lätt att rekommendera honom till andra!
- Johan Hildor, 2016

Vi blev ärligt talat vansinnigt nöjda med fotoboken. Utan er hade det ju aldrig blivit ens hälften så bra, ni tog fram det bästa ur oss! Och de som fått sina tackkort redan har gett er stående ovationer!
- Johanna & Lukas, 2015

Vad händer när ni anlitar mig?

Om ni väljer att anlita mig är det viktigt att ni läser igenom nedanstående punkter. • Ni väljer ett av ovanstående paket och kan därmed få en bättre uppfattning om vad ni får ut av fotograferingen och vad som ingår. I priserna ingår arbetstid för planering och fotografering, utrustning, urval och efterbehandling av foton, samt sammanställning och leverans av färdigbehandlade digitala bildfiler.


 • Ni kommer att få ett kontrakt som PDF att skriva ut och fylla i. Ett kontrakt gäller själva beställningen och betalningen och ett annat gäller rättigheter för bildanvändning. Ett par veckor före bröllopsdagen får ni er faktura.


 • Om ni väljer PAKET#2 eller PAKET#3 planerar vi för ett första möte, där syftet är att vi ska lära känna varandra och tillsammans diskutera och bestämma vilken typ av fotografering ni önskar, och vilken stil. Om det inte går att genomföra ett fysiskt möte tar vi det över telefon eller videosamtal och det går också bra. Jag berättar hur jag jobbar och vi genomför även en liten provfotografering om möjligt. Detta är bra för både min och er skull, eftersom vi kommer kunna vara mer trygga och avslappnade under den riktiga fotograferingen. Dessutom kan vi spara tid om vi har testat lite grejer i förväg och varit på fotograferingsplatserna, för man har inte all tid i världen på själva bröllopsdagen.
  Väljer ni PAKET#1 gör vi endast avstämning per telefon före själva fotograferingen.


 • När det närmar sig bröllop gör vi en sista avstämning för att lägga upp en mer precis plan för dagen, när och var vi ska mötas upp och vilka hållpunkter som finns o.s.v.


 • Efter bildleverans får ni en länk till ett utvärderingsformulär som jag gärna ser att ni besvarar. Detta för att ni ska få möjlighet att uttrycka er upplevelse och för att jag ska kunna förbättra mitt arbete.


 • Fundera på och hör gärna av er till mig om ni har speciella idéer eller vill använda någon viss rekvisita i bilderna.


Om bilder och rättigheter


  Om ni väljer att anlita mig som fotograf går ni samtidigt med på nedanstående punkter.


 • På denna sida finns en pdf från Svenska Fotografers Förbund, som är gjord för att vara riktlinjer för prissättning på fotografiska jobb i allmänhet. Det är inte min prissättning, som står i det dokumentet, men det kan ändå vara lite intressant för att få en uppfattning om hur det fungerar med bilder och rättigheter och liknande.


 • Bilderna kommer att säkert levereras genom den här hemsidan, backstage.esra.nu. Här kommer ni att kunna se bilderna i skärmupplösning och jag kommer att ladda upp en zip-fil med sluturvalet i full upplösning. Ni får därefter fritt själva framkalla och använda bilderna för privat bruk. Vid publicering på sociala medier på Internet eller i andra sammanhang krävs att min vattenstämpel FOTO/esra.nu finns med i eller i anslutning till bilden. (Till exempel innebär det i praktiken att, om du vill använda en bild som profilbild på Facebook, måste du välja 'Skip cropping' i uppladdningen, så att inte bilden beskärs och vattenstämpeln försvinner. Om du ändå gör det – skriv Foto: esra.nu i beskrivningstexten.) Övrig användning kräver fotografens samtycke. Reproduktion, ändring, bearbetning (OBS: inkl beskärning), förvanskning eller digital lagring av bilderna får inte utföras utan fotografens tillstånd.


 • Jag förbehåller mig rätten att använda utvalda bilder i marknadsföring, på vår officiella hemsida enligt fotograferingsavtalet.
  Dock får ni gärna meddela efter fotograferingen om det finns enstaka bilder som ni vill inte syns officiellt.


Praktisk Kom-ihåg

Porträttfotograferingen • Glöm för all del inte vigselringarna (som vi själva höll på att göra, på vid vår bröllopsfotografering) eller brudbuketten. Även om fotograferingen sker före själva vigseln och ni kanske tekniskt sett inte är vigda än, så kan det vara syftesenligt att ha på sig ringarna under hela fotograferingen, så att de får vara med så mycket som möjligt.


 • Under fotograferingen står bruden företrädesvis på brudgummens högra sida, såsom man går ut efter vigselakten. Detta gäller framför allt lite mer klassiskt uppställda poser, och man kan ha det som grundregel under fotograferingen, även om det så klart inte alltid är applicerbart. Jag försöker att tänka på det, men jag är tacksam ifall ni också tänker på hur ni ställer upp er.


 • Erfarenheten säger att det är skönt att ha många ögon och händer under fotograferingen. Därför uppmanar jag er att utse en person som kan närvara under fotograferingen, ett syskon eller en vän. Man kan med fördel välja någon som inte är värd på festen, då dessa personer tenderar att ha mycket på agendan under bröllopsdagen ändå. Uppgifter som denna person får är att bära och skydda brudbuketten när den inte är med på bild, bära med andra saker som kan behövas, att justera klänningen m.m. Kanske att jag behöver hjälp med att hålla reflexskärm eller liknande också, under fotograferingen.


 • Det kan vara bra, beroende på terrängen som vi ska fotografera i, att ta med ett extra skoombyte om man inte vill smutsa ner skorna som ska användas under vigseln. Ibland kan det också behövas gummistövlar. OBS att detta gäller både brud och brudgum.
  Jag kan också rekommendera att ni tar med en filt eller något annat att sitta på om ni inte vill riskera att smutsa ner era kläder vid sittande fotografering. Filten är med fördel vit om vi ska dölja den under klänningen. Om ni tycker att filten kan synas i bild är färgen valbar!
  Det kan också vara lämpligt att ta med en vattenflaska eller lite godis, så att det finns lite reserver. Men allt är så klart beroende på hur dagen planerats, med tider och platser.


 • Framför allt handlar fotograferingen om att ni och vi ska ha roligt och tillsammans skapa minnen för livet. Se därför till, när ni planerar dagen, att avsätta ordentligt med tid för fotograferingen och glöm inte att räkna in transporttid! Jag brukar tänka att minst två timmar går åt om man vill hinna med det basala och få lite variation på platser. Sedan är det inte alltid avstånden som avgör transporttidsbehovet, utan snarare antalet förflyttningar.


 • Så, var ska vi ta korten då? Ofta finns det fina platser utomhus vi kan välja i närheten av vigsel- och/eller festlokal. Det bästa är om vi kan hitta en eller ett par platser som där det går att variera motiv mycket. Det minskar behovet av transporter. Jag fotograferar helst utomhus, men lite beroende på årstid är det vist att ha en inomhusplats åtminstone i reserv, vid regn eller kyla. Fotograferingsplats kommer vi överens om tillsammans.


 • Glöm heller inte att ta med eventuell rekvisita, som ska användas på bilderna!I kyrkan • Jag brukar uppmana mina brudpar att inte titta in i kameran under vigseln, utan låtsas hela tiden som att jag inte är där. Då kommer det att kännas mest naturligt när ni ser på korten efteråt. I samband med utmarschen när ni passerat alla gäster blir det lätt att blicken faller in i kameran och det är helt okej också, Då blir det oftast härligt och avslappnat ändå!


 • Vissa frågar vad jag tycker om att gäster fotograferar själva under vigseln och detta är ju en fråga som brudparet själva får bestämma hur de vill ha det. Mitt förslag och starka uppfattning är alltid att det är mer avslappnat både för er och för gästerna om någon värd eller toastmaster redan före vigseln uppmanar gästerna att inte fotografera, utan att avvakta till att brudparet vänder sig om strax före utmarschen, detta av några anledningar. Dels vill ni se era gästers ögon när ni går in i kyrkan – inte deras telefonmärken och blixtar. Det kommer också kännas mer avslappnat för gästerna om de vet att de inte får fotografera, då de kan fokusera på att vara närvarande i stunden – en som inte kommer tillbaka. Bilder får ni som ni kan dela med era gäster ändå. För det tredje kommer de vigselbilder ni får av mig att bli bättre också, om vi gör så här, för då hamnar det inte en massa mobiltelefoner, kameror eller blixtar i bilderna. Dessutom minimeras risken för att gästernas blixtljus slår in i mina bilder – något som jag helst vill undvika.


 • Många vill fotografera sig tillsammans med familjer och gäster. Det lättaste är att göra detta direkt efter vigseln, helst innan brudparet gratulerats av individuella gäster, i den kramring som brukar uppstå. Om det serveras fika efter vigseln kan man med fördel med hjälp av värd samla ihop familjerna snabbt och ta de bilder som önskas och så får gästerna gratulera brudparet personligen därefter. Stor gruppbild kan tas direkt efter vigseln, gärna direkt efter utspringet på kyrktrappan när gästerna ändå är samlade inför brudparet. Om det dröjer finns alltid en risk att några redan avvikit eller att det tar längre tid att samla ihop alla gäster. Så klart kan vi organisera en gruppbild också i samband med starten på festen om endast inbjudna gäster önskas med på en sådan bild.


Backstage.esra.nu

backstage.esra.nu är den egenutvecklade webbaserade plattform som jag använder för att dela foton och video med er. När ni väljer att anlita mig till ert bröllop får ni varsitt eller ett gemensamt inlogg hit och sedan använder vi denna plattform för planering, bildlagring och utvärdering – alltså under hela fotoprocessen. Tidigare kunder har varit mycket nöjda med konceptet.

På detta vis kan jag leverera bilderna snabbt och ni är alltid uppdaterade med senaste versionerna. Bilderna lagras tryggt och säkert och ni kan alltid nå dem för att snabbt och enkelt kunna visa upp dem för vänner och bekanta.

Logga in

FOTO.esra.nu Vattenstämplar

I denna fil finns mina vattenstämplar. Vid offentlig användning såsom publicering på sociala medier måste denna vattenstämpel finnas med i bild, enligt överenskommelsen i kontraktet.

foto.esra.nu vattenstämplar